
PRÆSTATIONSANGST
INTRODUKTION
Denne blog giver dig indsigt i præstationsangst i hverdagen og i sport; hvad er og hvornår oplever vi præstationsangst, og ligeledes hvilke symptomer, tanker og hvilken adfærd underbygger vores præstationsangst. Sidst giver jeg eksempler på og gode råd om, hvordan vi kan behandle præstationsangst, så vi igen oplever velvære og performer i et oplæg, en eksamen eller endda i konkurrence.
Selvom jeg er sportspsykologisk praktiker og uddannet sportspsykolog i England, så er præstationsangst min ekspertise, så er det noget, du oplever, så kan jeg sandsynligvis hjælpe dig.
Søger du hjælp med nervøsitet eller præstationsangst, så kan jeg vurdere i en gratis indledende online-samtale, om jeg kan hjælpe dig.
HVAD ER PRÆSTATIONSANGST, OG HVORNÅR OPLEVER VI DEN?
Præstationsangst er en af mange angsttyper, og fælles for angsttyperne er, at vi oplever, eller tror vi oplever en trussel mod os selv eller vores familie, venner o.l. Deslige, nogle trusser truer vores selvværd og andre gør ikke (Dryden, 2013; Van Raalte & Brewer, 2014; Weinberg & Gould, 2023).
- Vi er bange for ikke at kunne præstere, og det oplever vi som en trussel
- Vi er bange for fiasko, og igen det oplever vi som en trussel
- Ser vi et oplæg, en opgave eller konkurrence som en trussel, så kan det udløse en præstationsangst
- Ser vi derimod et oplæg, en opgave eller konkurrence som en udfordring, så kan det udløse en bekymring / nervøsitet, en der ikke er så stærk, så vi ikke kan klare det, vi gerne vil (Dryden, 2013; Meijen, Turner, Jones, Sheffield & McCarthy, 2020).
Præstationsangst er angst for ikke at kunne præstere eller klare en opgave. Er det OL, er konkurrencen stor, er kravene høje, er der risiko for fiasko og fejl, er der noget på spil, eller oplever vi opgaven for stor, så kan vi føle os truet (på engelsk ’a Threat-state’). Trusselen kan så udløse en præstationsangst, dog er det ikke episoden/begivenheden (OL, høje krav, opgave mm.), der er årsagen til præstationsangsten, det er derimod de irrationelle/uhjælpsomme tanker vi har om episoden/begivenheden (Dryden, 2013; Meijen, Turner, Jones, Sheffield & McCarthy, 2020; Turner, 2016).
Ser vi derimod oplægget, opgaven eller konkurrencen, som én vi kan klare, så oplever vi den ofte som en udfordring (på engelsk ’a challenge-state’), der kan udløse nervøsitet, bekymring eller motivation eller alle tre dele. Præstationsangst er ikke nødvendigvis kun negativt for os, det er også et advarselssystem, der kan frigive store mængder energi og øge vores performance (Meijen, Turner, Jones, Sheffield & McCarthy, 2020).

SYMPTOMER SOM UNDERBYGGER PRÆSTATIONSANGST
De tanker, den adfærd og de fysiske symptomer, som underbygger angst, kan vi se nedenfor. Det vil sige, oplever vi lignende tanker, adfærd og fysiske symptomer, når vi præsterer, så er der en sandsynlighed for, at vi har præstationsangst og ikke kun bekymringer (Dryden, 2013).
TANKER SOM UNDERBYGGER PRÆSTATIONSANGST
- Vi trækker os mentalt fra truslen
- Vi forsøger at overbevise os selv om, at truslen ikke er overhængende, eller at vi 'forstiller os' den
- Vi overforbereder os mentalt på at minimere truslen
- Vi forestiller os, at vi håndterer truslen overbevisende
- Vi overkompenserer ved at forestille os, at vi klarer en endnu større trussel (Dryden, 2013).
ADFÆRD SOM UNDERBYGGER PRÆSTATIONSANGST
- Vi undgår eller trækker os fysisk fra truslen
- Vi forsøger at neutralisere truslen (fx ved at være sød over for andre, som vi er bange for)
- Vi distraherer os selv fra truslen ved at deltage i anden aktivitet
- Vi søger tryghed fra andre om, at hvis truslen indfinder sig, så vil de håndtere den eller redde os
- Vi overforbereder os for at minimere truslen
- Vi beroliger vores følelser, så vi ikke tænker på truslen
- Vi overkompenserer ved at opsøge en endnu større trussel for at bevise over for os selv, at vi kan klare den (Dryden, 2013).
FYSISKE SYMPTOMER SOM UNDERBYGGER PRÆSTATIONSANGST
- Vi har sommerfugle i maven
- Vi har hjertebanken
- Vi har en fornemmelse af åndenød og muligvis trykken for brystet
- Vi har svedeture og ryster på hænderne
- Vi har en tør mund (Weinberg & Gould, 2023).

HVORDAN KAN VI BEHANDLE PRÆSTATIONSANGST?
Kognitiv terapi og psykologiske redskaber som ’Self-talk’ kan styrke vores mindset, så vi igen kan performe og opleve mental sundhed (Dryden, 2013; Van Raalte & Brewer, 2014).
- I Rational Emotive Behaviour Therapy (REBT) lærer vi at acceptere og forandre de uhjælpsomme tanker, som afføder præstationsangst, så vi igen ser et oplæg, en opgave eller en konkurrence som en udfordring og ikke som en trussel (Dryden, 2013; Ellis & Dryden, 2007)
- I Acceptance and Commitment Therapy (ACT) lærer vi at accepterer de uhjælpsomme tanker, være i ubehaget, og fokuserer på det, vi gerne vil være (fx udholdende, dygtig og modig) og det vi gerne vil opnå (fx syv i dansk og opnå en finaleplads) (Henriksen, Hansen & Larsen, 2019).
I REBT vil en sportspsykolog / praktiker identificere vores tanker, adfærd og de mulige ubevidste irrationelle tanker (uhjælpsomme tanker), der er skyld i vores præstationsangst og anvende psykologiske redskaber (psykologiske tests, afprøve hypoteser o.l.) for med større sikkerhed at kunne diagnosticere. Lykkedes det ikke sportspsykologen / praktikeren at identificere irrationelle tanker, og er de psykologiske tests negative, så er der ingen præstationsangst (Turner & Barker, 2014).
Andre kognitive filosofier og videnskaber kan også inddrages, det kan være ’Imagery’, Mindfulness, Client-centered Therapy eller sidst kan medicinsk behandling være en løsning (Rogers, 2012; Henriksen, Haberl,Baltzell, Hansen, Birrer & Larsen, 2019;. Van Raalte & Brewer, 2014; Watson, Gustafsson & Lundqvist, 2023).
GODE RÅD
- Vær realistisk: Er vi realistiske omkring det, vi gerne vil opnå, så er der en god chance for, at vi opnår det. Realistiske mål reducerer risikoen for præstationsangst, fordi vi bliver ikke bange for, om vi nu også kan nå de mål. Er vi derimod urealistiske omkring det, vi gerne vil opnå, så er der en mindre chance for, at vi opnår det. Urealistiske mål øger risikoen for præstationsangst, fordi vi bliver bange for, om vi nu også kan nå de mål
- Accepter fejl og fiasko: Alle begår fejl, og alle underpræsterer, det er virkeligheden. Accepterer vi fejl og mindre gode præstationer, så reducerer vi også angsten for at fejle og underpræstere
- Accepter usunde som sunde tanker: Tanker, følelser og adfærd er iboende i os, så vi kan ikke slippe af med dem, men vi kan acceptere dem og lære at klare dem (REBT eller ACT)
- Vær fleksibel: Ikke krævende tanker, ’jeg VIL GERNE bestå min eksamen’, er hjælpsomme og virkeligheden, og afføder nervøsitet. Og det er okay. Krævende tanker derimod, ’jeg SKAL bestå min eksamen’, er uhjælpsomme og ikke virkeligheden, og afføder præstationsangst. Tænker og verbaliserer vi ’ikke krævende’ tanker, så reducerer vi præstationsangst (REBT)
- Fokuser på det, du gerne vil være: Nu, hvor tanker, følelser og adfærd er iboende i os, så kan vi lære at acceptere dem, være i ubehaget, mens vi fokuserer på det, vi gerne vil være og opnå. Gør vi det, så lærer vi at klare præstationsangst (ACT).
FORDELE OG ULEMPER VED BEHANDLING AF PRÆSTATIONSANGST
- Giver os indsigt i følelser, tanker og adfærd
- Giver os resiliens, mod, energi, power og velvære
- Involverer os i smertefulde oplevelser.
Sportspsykologen / praktikeren og kan lære os at klare vores følelser, tanker og adfærd, så vi styrker vores resiliens, velvære og performance. På den ene side er den proces lærerig og hjælpsom og på den anden side, så involverer processen at diskutere smertefulde eller svære oplevelser, som kan være følelsesmæssigt udfordrende. Samtaler - terapi er sandsynligvis ikke effektiv for alle, og der er ingen garanti for, at samtalerne - terapien giver os de ønskede resultater (Dryden, 2013; Henriksen, Hansen & Larsen, 2019; Turner & Barker, 2014).
SØGER DU HJÆLP
Søger du hjælp med nervøsitet eller præstationsangst, så kan jeg vurdere i en gratis indledende online-samtale, om jeg kan hjælpe dig.
REFERENCER
Vil du vide mere om præstationsangst, så dyk endelig ned i litteraturen.
Rogers, C. (2012). Client centered therapy (new ed). Hachette UK.
Dryden, W. (2013). Dealing with emotional problems using rational-emotive cognitive behaviour therapy: A practitioner's guide. Routledge.
Ellis, A., & Dryden, W. (2007). The practice of rational emotive behavior therapy. Springer publishing company.
Henriksen, K., Haberl, P., Baltzell, A., Hansen, J., Birrer, D., & Larsen, C. H. (2019). Mindfulness and acceptance approaches: Do they have a place in elite sport?. In Mindfulness and Acceptance in Sport (pp. 1-16). Routledge.
Meijen, C., Turner, M., Jones, M. V., Sheffield, D., & McCarthy, P. (2020). A theory of challenge and threat states in athletes: A revised conceptualization. Frontiers in psychology, 11, 126.
Turner, M. J. (2016). Rational emotive behavior therapy (REBT), irrational and rational beliefs, and the mental health of athletes. Frontiers in psychology, 7, 1423.
Turner, M. J., & Barker, J. B. (2014). Using rational emotive behavior therapy with athletes. The Sport Psychologist, 28(1), 75-90.
Van Raalte, J. L., & Brewer, B. W. (2014). Exploring sport and exercise psychology (pp. xv-547). American Psychological Association.
Watson, D. R., Gustafsson, H., & Lundqvist, C. (2023). Working with perfectionistic athletes in sport: An acceptance and commitment therapy perspective. In The psychology of perfectionism in sport, dance, and exercise (pp. 285-304). Routledge.
Weinberg, R. S., & Gould, D. (2023). Foundations of sport and exercise psychology. Human kinetics.