Sportspsykolog Lars G. Lauridsen i aktion
Sportspsykologiske praktiker Lars G. Lauridsen | 26163020 | lgl@sport-guide.dk

HVEM, HVAD OG HVORFOR LARS G. LAURIDSEN SOM SPORTSPSYKOLOGISK PRAKTIKER

Jeg, Lars G. Lauridsen, er sportspsykologisk praktiker (andre ord for en sportspsykolog) og hjælper pressede unge, eliteudøvere og stressede voksne med at nå mental sundhed, toppræstationer og mål. 

Oplever du eksempelvis symptomer på angst, manglende selvværd eller velvære, så kan jeg i en gratis indledende online samtale vurdere, om jeg kan hjælpe dig. Brug gerne formularen på forsiden.

Igennem årene har atleter, elever, undervisere og kollegaer i referencer kastet lyse over, hvem jeg er, og hvad jeg kan som sportspsykologisk praktiker.

Mathias Petersen vinder Klargenfult Ironman 2023

REFERENCER

  • ’Lars G. Lauridsen is really professional in applied sports psychology in practice… I can highly recommend Lars as a skilled sports psychologist, he is indeed an asset to athletes’. Matthew J. Slater (Professor of Sport & Exercise Psychology at Staffordshire University)

  • ’Lars havde viden, kunne talentudvikle og coache et ungt menneske i en presset tid med gymnasium, træning, familie og venner; der var i den grad fokus på langsigtet udvikling og mental velvære´. Mathias Petersen er vinder af Klargenfult Ironman 2023. Se billede

  • ’Der er ingen tvivl om Lars´ store engagement og ønske om, at atleten lykkes’. Mette Nielsen var verdensmester i Biathlon

  • ’Lars has great empathy for athletes at any level, which makes him an exceptional coach or therapist for everyone who wants to reach a goal, it doesn't matter if it is to lose 5kg or win an Olympic medal in 10 years’. Christian G. Olesen var dansk og nordisk mester i triatlon for junior

Jeg tænker, referencerne fortæller, at jeg gør, hvad jeg kan for at være professionel som sportspsykologisk praktiker, være der for klienten, leve sig ind i klienten og se klienten som et helt menneske i sin hverdag. Det er også sandt, jeg slider og går en omvej, hvis det kan hjælpe klienten i at nå sine mål.

Sportspsyhology; a road to peak performance and mental health

SPORTSPSYKOLOGI

Apropos omveje, min begejstring for sportspsykologi (dvs. undersøgelse af de psykologiske processer, der er en del af os, når vi er aktive) blev allerede vækket i ungdomsårene med fodbold, golf og senere som professionel cykelrytter og triatlet. Jeg husker tydeligt nervøsitet og pres, når jeg i golf pottede for Birdie eller mesterskabet; og tvivlen på, om benene kunne klare en finale i Tour de White Rock i British Colombia.

Som coach i mere end 20 år har jeg forsøgt at hjælpe unge med, hvad der ville være en forsvarlig og langsigtet udvikling i jagten på deres drømme. De oplevelser og bevidstheden om, hvor afgørende sunde tanker (de psykologiske processer) er for vores præstationer og velvære gjorde, at jeg påbegyndte sportspsykologiske studier i England.

Master of Sport and Exercise Psychology

SPORTSPSYKOLOGI OG SPORTSPSYKOLOG ER EN SÆRSKILT UDDANNELSESVEJ

Sportspsykologi og sportspsykolog er en særskilt uddannelsesvej i England, og for nogle år siden gennemførte jeg en Master of Science in Sport and Exercise Psychology på Staffordshire University og videre supervision og uddannelser i Rational Emotive Behaviour Therapy på Albert Ellis Institute som er en del af The State University of New York. I årene i England rettede jeg fokus mod mental sundhed, præstationer under pres (performance under pressure), forebyggelse og behandling af psykiske lidelser i sport; dét er sportspsykologens felt, og det er det, der er min ekspertise.

En sportspsykolog kan hjælpe dig med at klare pres og stress

EN SPORTSPSYKOLOG KAN HJÆLPER DIG MED AT KLARE PRES OG STRESS

Uanset om vi er ung, gymnasieelev, sportsudøver eller voksen, så oplever vi pres og stress; det kan være opgaver eller konkurrencer, der opleves for store i forhold til det, vi kan, og det kan resultere i nederlag. Oplever vi igen og igen nederlag, så kan det endda forårsage præstationsangst eller depression.

Heldigvis, så kan vi lære at klare pres og stress med redskaber som visualisering, self-talk, accept af tankemylder, og er vi hårdt ramt, kan en sportspsykolog igennem psykoterapi omstrukturere vores tanker, så vi kan hjælpe os selv og nå de mål, vi brænder for at nå. Det korte af det lange, er du presset, stresset og har du negative tanker og endda symptomer på lidelser (Fx. Angst og depression), så kan en sportspsykologisk praktiker med al sandsynlighed hjælpe dig. Omvendt, en sportspsykolog kan også hjælpe, når du er i kontrol og vil lære at klare modgang (performance under pressure), inden den kommer. I elitesport kan det sandsynligvis ikke lade sig gøre at vinde en international medalje uden daglig mentaltræning og sparring med en sportspsykologisk praktiker.

Søg hjælp i tide

SØG HJÆLP I TIDE

Vi skal passe på os selv og vores mentale sundhed, uanset hvem vi er; men vi spænder ben for os selv, fordi vi er så udholdende, hårde, stædige og maskuline, at vi ikke søge hjælp i tide hos en sportspsykolog, når vi oplever stress, problemer eller har symptomer på lidelser, og det kan knække vores mentale sundhed. Som sportspsykologisk praktiker hjælper jeg klienter, klubber og gymnasier med forebyggelse; jeg viderebringer dugfrisk forskning og fortæller om, hvorfor atleter/elever ikke søger hjælp i tide, og hvad de bør gøre, når de har symptomer på fx pres og angst. Det forebyggelsesarbejde kan sandsynligvis ændre deres hjælpsøgende adfærd, så de kan tage hånd om deres velvære og nå deres mål.

Indsigt i atletens verden og udfordringer

INDSIGT I ATLETENS VERDEN OG UDFORDRINGER

Jeg tænker, et par af mine styrker er, at jeg har 20 års erfaring og kan leve mig ind atletens livsverden grundet min egen karriere, mine studier og forskning i sportspsykologi i England. Jeg ved, hvad sporten betyder for atletens energi, identitet, selvværd, selvtillid, sociale liv og mestringsevne. Og det er det, jeg høster frugten af som sportspsykologisk praktiker.

  • ’Konkurrencesvømmeren Silje søgte hjælp, fordi hun oplevede krise og var bange for, om hun kunne leve op til sin egen drøm og klubbens forventninger. Som sportspsykologisk praktiker hjalp jeg Silje med at omstrukturere de uhjælpsomme tanker, som lå bag ved præstationsangsten og presset, og ’vi’ planlagde en lavere træningsmængde i gymnasietiden og givende aktiviteter udenfor sporten, som over tid kunne ændre hendes selvopfattelse’.